Vårdnadshavare och barnet eller den unge (som fyllt 15 år) kan när som helst begära att vården enligt LVU ska upphöra. En sådan begäran kallas ibland för begäran om hemtagning/hemtagningsbegäran.
När en sådan begäran görs, ska socialtjänsten inleda en utredning och fatta ett beslut i frågan. Om begäran om hemtagning görs kort efter att saken har prövats kan socialtjänsten använda sig av den tidigare utredningen för att fatta beslutet.
Skulle socialtjänsten komma fram till att vården enligt LVU ska upphöra, ska barnet eller den unge i regel återförenas med sin familj. Ibland kan det vara så att man i samarbete med socialtjänsten kommer fram till att insatser ska fortsätta, fast på frivillig basis.
Skulle socialtjänsten komma fram till att LVU-vården ska fortsätta trots en hemtagningsbegäran, kan beslutet överklagas. Beslutet prövas då i förvaltningsrätten. Parterna har där rätt till offentligt biträde på samma sätt som när förvaltningsrätten prövar socialtjänstens ansökan om LVU.
När socialtjänsten inleder en utredning om LVU-vården ska avslutas eller inte, undersöker de ifall vården fortfarande behövs.
Om ett barn får vård enligt LVU på grund av brister i hemförhållandena, måste bristerna ha förändrats på ett varaktigt och genomgripande sätt för att vård enligt LVU ska upphöra. Det innebär att problemen som ledde till beslutet om LVU ska vara lösta och ordnade långsiktigt. I många fall kan socialtjänsten vilja att vårdnadshavare och barn har haft täta och regelbundna umgängestillfällen som har fungerat bra för att se att ändringar har skett hos vårdnadshavare och/eller i hemmet.
Om ett barn eller ungdom får vård enligt LVU på grund av det egna beteendet, krävs att det beteende som ledde till beslut om LVU har upphört och att förändringen i beteendet är stabilt.
Efter att vård enligt LVU har upphört måste socialtjänsten göra en uppföljning av barnets situation (om barnet är under 18 år). Uppföljningen innebär ofta samtal med barnet och vårdnadshavarna och kan även innebära att socialtjänsten kontaktar sakkunniga och andra, till exempel skola och vård, om barnet.
Om du funderar på att göra en hemtagningsbegäran kan det vara bra att prata med en jurist eller advokat först. En jurist eller advokat kan ge dig råd och hjälp att skapa goda förutsättningar för att lyckas med en begäran om hemtagning. Om du har frågor inför en begäran om hemtagning eller om du har fått avslag på din begäran och vill överklaga, är du välkommen att kontakta Kontrast Advokatbyrå för hjälp med ditt ärende.